27 Kasım 2013 Çarşamba

Bulut Bilişim ( Cloud Computing)

   Herkese merhabalar bugün sizlerle araştırmalarımın sonucunda çağımızın ilerleyen teknolojilerinden olan bulut bilişim hakında hazırladığım makaleyi paylaşıyorum umarım bu konu hakkında yeterince aydınlatıcı olmuşumdur. Herkese iyi çalışmalar.

1.Bulut Bilişim Nedir ?

Bulut çok sayıda bilgisayarın birleşimi ile meydana gelen veri merkezlerini içeren, kullanıcıların kaynaklara internet üzerinden erişimine imkan veren bir bilgi işlem ağıdır.
Bulut bilişim ise işlem ve depolama kaynaklarının dağıtımı için oluşturulan,kullanıcıların bilgiye internet üzerinden erişimi, paylaşımı ve bilgi üzerinde ortak işlem yapmalarını sağlayan bir teknolojidir.
Bulut bilişim,bir bilgisayar için gerekli olan tüm programların, kuruluma ihtiyaç duyulmaksızın internet üzerinden erişilerek kullanılması fikrine dayanmaktadır.
v  Bulut bilişim, bilgisayarların yeteneklerini genişleten, kullanıcıların bir dizi yazılım ve servise internet üzerinden erişimlerine olanak tanıyan bir teknolojidir.



2.Bulut Bilişim Özellikleri

   Google‟ın yaptığı araştırmaya göre Bulut Bilişim ile %10 işletme giderlerinin azalacağı, işletme içerisinde %35 oranında Bilgi Teknolojileri harcamalarının azalacağı buna karşılık %10 oranında bir gelir ve %50 oranında bir verimlilik artışı sağlanacaktır. Bulut‟un en temel özelliklerinin sıralayacak olursak ;

Her şey tarayıcı ile sağlanıyor
                Hiçbir masaüstü uygulamasına veya ekstra tarayıcı plug-in'ine gerek yok
Ölçeklendirilebilir, kuvvetli ve güvenli
                 Farklı coğrafyalarda sunucu merkezleri, hızlı hesaplama gücü
Abone modeli
                Kullandığın kadar öde
İnternete giren her cihazdan ulaşım
               Tarayıcısı olan her cihazı kullan
Sürekli gelişim ve kesintisiz güncelleme
          Her zaman son sürümü kullan (sürümler her haftada bir yenileniyor)
Birden fazla dile çeviri
 Gerçek zamanlı uluslararası takım çalışması
99.9% Çalışma Garanti Anlaşması
                 7/24 bütün zamanların 99.9%'unda çalışma garantisi veriyoruz

2.1.Klasik BT Altyapısı

   İşletmelerdeki klasik Bilgi Teknolojileri altyapısında kullanıcıların çalıştığı bilgisayarlar, printerlar gibi cihazlar ile uygulama, bilgi ve servislerin üzerinde durduğu sunucular, storage üniteleri, bilgilerin yedeğini alan kartuş üniteleri, yedekleme sistemleri mevcuttur. Bu BT altyapısının çıkacak problemlere karşı desteklenmesi, güvenlik önlemlerinin firma tarafından alınması, çalışan sistemin sağlığının izlenmesi, oluşabilecek hatalara karşı önceden uyarı sistemlerinin kurulması ve sürekli olarak yeni tehditlerini önüne geçme ve yeni fonksiyonları kullandırabilme adına güncellenmesi gerekmektedir.


2.2.Bulut BT Altyapısı

Bulut Bilişim , Klasik Bt altyapısından daha farklı bir yapı sunmaktadır.Bu yapı ile,


Yedekli, hızlı ve kesintisiz bir altyapıya,
Düzgün bir datacenter ortamında çalışan BT altyapısına,
Bu datacenter içinde konumlandırılmış;
Mail,Sunucu,Hat Güvenlik Ürünlerine,
Arşivleme ve Yedekleme Çözümlerine,
Elektrik, UPS,Soğutma Sistemlerine,
Sunucu ve uygulamalara
sahip olunabilmektedir.

3.Bulut Bilişim Mimari Yapısı

   Aşağıdaki şekilde temel aktörler (Tüketici, Servisi Sağlayıcı ve Servis Geliştirici), bunların talep ettiği ya da yerine getirdiği fonksiyonlar ve birbirleri ile etkileşimi gösterilmektedir.

3.1.Tüketici

   Servis sağlayıcının sunduğu hizmetleri (yazılım, platform ya da altyapı servisleri) tüketen kurum ya da bireylerdir.Genellikle abone oldukları servisleri “kullandıkça öde” modeline göre kullanırlar. Abonelik, sağlanan web arabirimi ya da programlama arayüzleri (API) ile program içerisinde gerçekleştirilir. Tüketici, servis sağlayıcı ile hizmet seviyesi anlaşması (SLA) ya da kontrat esasına göre çalışıyor olabilir. Tüketici gerçekleştireceği fonksiyona ya da role bağlı olarak farklı kullanıcı arabirimi ya da programlama arayüzü kullanıyor olabilir. Örneğin, kullandığı sanal makinayı çalıştırmak, durdurmak, silmek gibi yönetsel işler için web arabirimini kullanabileceği gibi uygulama içerisinden API kullanıyor olabilir.Servis sağlayıcı tüketiciye servisin kullanımı hakkında detaylı analitik bilgi sunabilmelidir.Servis sağlayıcı kullanıcıya servisi kullanabilmesi ve kullanırken oluşan problemleri giderebilmesi için gerekli yardımı sağlar. Tüketici; abonelik, yönetim, yardım, servisin tüketimi işlemlerini erişim katmanı üzerinden gerçekleştirir. Erişim katmanı, web arayüzü ve API‟lerdir.


3.2.Servis Sağlayıcı

   Servis sağlayıcı, servisi planlayıp kurar ve tüketiciye ulaştırır. Sunduğu servisler temel olarak, altyapı (IaaS), platform (PaaS), yazılım (SaaS) servisleridir. Servis geliştiricilerin geliştirdiği uygulama ve servisler bunların üzerine kuruludur.



IaaS – Bulut alt yapısı
     Tüketiciye depolama, ağ ve diğer ana bilgisayar kaynaklarına erişmesi ve işletim sistemi dahil yazılımları geliştirip çalıştırabilmesi sağlanır. Tüketicinin bulut altyapısı üzerinde yine yönetim ve kontrolü yoktur, ama işletim sistemi, depolama, kullanılan yazılımlar üzerinde yönetim ve kontrole sahiptir ve firewall, yük eşleyiciler gibi ağ parçalarını seçme hakkı vardır.

PaaS – Bulut Platformu
      Tüketici servis sağlayıcı tarafından sunulan yazılım dilleri ve araçlarını kullanarak bulut altyapısı üzerinde kendi yazılımlarını geliştirebilir ve sadece kendi geliştirdiği yazılımlara ve yazılımın barındırılması için gerekli çevre birimleri üzerinde kontrol ve yönetime sahiptir.

SaaS – Bulut yazılımı
      Servisi sağlayanın yazılımı bulut altyapısı üzerinde çalışır ve tüketicideki çeşitli cihazlardan web tarayıcısı  ara yüzüyle ulaşılır. Tüketici sadece kullanıcıya özel yazılımın yapısal ayarlarını sınırlı olarak değiştirebilir.

  Tablonun en altında görülen donanım katmanı, servislerin üzerinde koştuğu fiziksel donanımı göstermektedir. Sunucular, veri saklama cihazları, iletişim ekipmanları bunlardan bazılarıdır. Sunucular genellikle x64 tabanlı, düşük maliyetli ekipmanlardır. Donanımın hemen üstünde çekirdek yazılım ile ifade edilen kısım, işletim sistemi ya da sanal makina yönetim katmanıdır. Sanallaştırma bu aşamada başlamaktadır. Çekirdek yazılımın üstünde bilgi işleme, veri saklama, iletişim ağları gibi sanallaştırılmış kaynaklar bulunmaktadır. Sanallaştırma Bulut Servislerinin en belirgin özelliğidir. Bu yapının sorunsuz çalışabilmesi için servis sağlayıcının temel yönetim servislerini oluşturması gerekmektedir. Bunlar Yönetim başlığı altında gösterilmektedir. 


   Servis Sağlayıcı her katmandaki gerekli güvenliği, servis geliştiricilerin ve tüketicilerin ihtiyaç duyduğu güvenlik servislerini sağlamalıdır. Bu nedenle güvenlik dikey olarak her katmanla ilişkili gösterilmiştir.Son olarak servis sağlayıcı tüketici ve geliştiriciler için gerekli erişim katmanını sağlamalıdır. Erişim katmanı standart protokoller üzerinde kurulu kullanıcı arayüzleri ve API‟lardan oluşur.

3.3.Servis Geliştirici

   Servis geliştirici, servis sağlayıcının sunmuş olduğu temel servisleri alıp yeni uygulama ya da servisler oluşturur. Bunun için servis oluşturma, yayınlama ve izleme fonksiyonlarının servis sağlayıcı tarafından sağlanmasına gereksinim duyar.

4.Bulut Bilişim Türleri




Private Cloud(Özel Bulut)

Firmanın kendi oluşturduğu ya da kiraladığı buluttur. Bulut altyapısı yalnızca firma için çalışır, firmanın kendisi tarafından ya da 3 parti tarafından yönetilir.

Community Cloud(Topluluk Bulutu)

Belirli bir toplulukla paylaşılan buluttur. Bulut altyapısı birkaç organizasyon ya da firma tarafından paylaşılır, böylece aynı amacı paylaşan, aynı güvenlik gereksinimleri olan, aynı tarzda idare edilen organizasyonlar, firmalar desteklenir. Organizasyon, firma ya da 3. parti tarafından yönetilir.

Public Cloud(Herkese Açık)

Kamuya satılmış mega-ölçekte altyapıdır. Bulut altyapısı herkese ya da büyük endüstri gurubuna açıktır ve bulut servisini veren bulutun sahibidir. Servisi veren yazılım ve saklama-storage gibi kaynakları sağlar ve internet üzerinden halkın erişimine açar. Herkese açık buluta örnek : Amazon Elastic Compute Cloud (EC2), IBM'in BlueCloud‟u, Sun Cloud, Google‟ın AppEngine‟i ve Windows Azure Servis Platformu verilebilir.

Hybrid Cloud(Karma Bulut)

iki veya daha fazla bulut modelinin kompozisyonudur. Bulutlar kendi özelliklerini kaybetmeden yazılımın ve verinin taşınmasına izin verecek şekilde standardize edilmiş ya da özel teknoloji ile bağlanmıştır.

5.Bulut Bilişim Avantajları


v  Düşük Donanım Maliyeti
v  Gelişmiş Performans
v  Düşük Yazılım Maliyeti
v  Anında Güncelleme
v  Sınırsız Depolama Kapasitesi
v  Arıtılmış Veri Güvenliği
v  İşletim Sistemleri Arasında Geliştirilmiş Uyum
v  Artırılmış Dosya Formatı Uyumu
v  Grup Çalışması

6.Bulut Bilişim Dezavantajları 


v  Sabit İnternet Bağlantısı Gerektirmesi
v  Düşük Hızlarla Düzgün Çalışmaması
v  Uygulamanın Yavaş Çalışması
v  Güvenlik Açıkları
v  Sistem Güncellemeleri
v  Deneyimsiz Bulut Operatörü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder